KOTONA SUOMESSA - valtakunnallinen hankepäivä 5.6.2019

Eilen osallistuttu Kotona Suomessa - valtakunnalliseen hankepäivään Helsingissä. Teemoina oli mm. kotoutuminen, vuorovaikutus sekä kulttuurisesti ja kielellisesti vastuullinen kohtaaminen. 
Tärkeimpänä antina päivästä oli ehdottomasti keskustelu vuorovaikutuksesta, mitä jokainen meistä voi tehdä onnistuneen vuorovaikutuksen mahdollistamiseksi. Minkä merkityksen itse annan kohtaamistilanteelle, miten kohtaan erilaisia ihmisiä? 

Kotona Suomessa- hankkeesta lisää:

https://www.ely-keskus.fi/web/ely/kotona-suomessa?p_p_id=122_INSTANCE_aluevalinta&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_r_p_564233524_resetCur=true&p_r_p_564233524_categoryId=14405



Päivä alkoi paneelikeskustelulla, jossa keskusteltiin väittämistä, kuten:

1. Ryhmien välillä on eristäytyneisyyttä.

2. Maahanmuuttajien kotoutuminen on onnistunut.

3. Kielteiset asenteet ovat esteenä maahanmuuttajien työllistymiselle ja kotoutumiselle.

Kieli- ja kulttuuritietoisesta kohtaamisesta olivat puhumassa DivED-hankkeen Jenni Alisaari ja Heli Vigren. DivED on kieli- ja kulttuuritietoisen opettajuuden ja opettajankoulutuksen kehittämishanke, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen tavoitteena on kieli-ja kulttuuritietoisen toimintakulttuurin ja osaamisen edistäminen.

Hankeesta lisää: http://dived.fi/

Kielitietoisuudesta puhuttaessa on hyvä aluksi pohtia mm. sitä, miten puhumme ihmisistä, miksi määrittelemme ihmisiä, kenellä on oikeus määrittelyyn, kenellä on oikeus käyttää kieltä ja millainen kieli on hyväksyttävää?

Olisi myös ehdottoman tärkeää tunnistaa kielen ja etenkin äidinkielen merkitys oppimisessa, yhteistoiminnassa, identiteetille sekä yhteiskuntaan sosiaalistumisessa.


Käykää tutustumassa molempiin hankkeisiin linkkien kautta!



Kommentit