"Opiskelijat tarvitsevat apua ja tukea joka päivä" - Kotokaruselli Ylä-Savon ammattiopistossa

 Haluan kertoa minun työpäivistä Kotokaruselli-hankkeen asiantuntijana. Sanon suoraan, että työ maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa on tosi mielenkiintoista ja monipuolista. Opiskelijat tarvitsevat apua ja tukea joka päivä. Olen tyytyväinen, että minulla on mahdollisuus ehdottaa heille tätä tukea.


Kun aamupäivällä olen RACA-alan opiskelijoiden kanssa suurkeittiössä, näen, mitä apua he tarvitsevat, esim. ruoan laittamisessa reseptien mukaan. Jos suomen kielen taso ei ole riittävä, reseptien lukeminen on ongelmallista. Myöskin tämän alan opiskelijat toimivat paljon asiakkaiden kanssa ja se vaatii suomen kielen hyvää osaamista. 

Yritän selittää kaikki asiat selkokielellä ja hyvä, kun siitä on hyötyä. Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijat käyvät koulun tuntien lisäksi työssäoppimisessa. Se on hieno mahdollisuus tutustua työelämään jo opiskelun aikana. Tässäkin uudet haasteet odottavat maahanmuuttajaopiskelijoita. Esim. työssäoppimispaikan haku, kaikkien asioiden sopiminen työantajan kanssa, oman lukujärjestyksen laatiminen jne. Työssäoppiminen antaa opiskelijoille mielestäni hyviä uusia mahdollisuuksia, joiden avulla he kehittävät sosiaalisia taitoja, vastuullisuutta, rohkeutta, kykyä toimia muiden ihmisten kanssa ja saavat tietoa Suomen työelämästä. Käyn työssäoppimispaikoissa ja tuen opiskelijoita, kun he tarvitsevat sitä.

 Monien meidän opiskelijoiden tavoitteena on koko tutkinnon suorittaminen ja sen yhteydessä heidän on opittava yhteisiä oppiaineita. Jos suomen kielen taso on heikko, opiskelija tarvitsee enemmän tukea. Yritän selittää selkokielellä oppiaineiden tehtävien ohjeita ja kysymyksiä. Olen tyytyväinen, kun tämä asia etenee. Itse kyllä opin uutta joka päivä.

 Koska olen yhteydessä eri alojen maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa, on perehdyttävä näiden alojen ammatteihin. Yksi niistä on metalliala. Metallialalla on jo aikuisia opiskelijoita, jotka haluaisivat opiskella ja tehdä työtä samanaikaisesti. On hyvä, että oppilaitoksessamme on semmoinen mahdollisuus kuin oppisopimus. Monet haluavat opiskella oppisopimuksella, mutta on vaikeaa löytää oppisopimuspaikkaa. Olen yhteydessä Iisalmen henkilöstöpalveluiden kanssa, jotka auttavat tässä asiassa. Jos opiskelijalla on riittävä suomen kielen taso ja ammatin osaamista, tämä prosessi etenee nopeasti. Ja kyllä on tosi mukavaa, kun opiskelijat saavat nämä paikat. 


 

YSAOlla opetan suomen kielen OPVA-opintoja ja ymmärrän, että siihen on tarvetta. Tuntien aikana voin kartoittaa opiskelijoiden vahvuuksia ja toisinpäin näen, mitä taitoja pitäisi vielä kehittää. Nämä opinnot auttavat opiskelijoita selvittelemään monia opiskelua koskevia asioita ja oppi-tai koulutussopimusasioita sekä YTO-tehtäviä. 

Olen yhteydessä hakutoimiston kanssa. YSAOlla on jatkuva haku ja uudet opiskelijat hakevat koko ajan meille opiskelemaan. Nykyään monet ihmiset Venäjältä yrittävät päästä Suomeen opiskelemaan ja koska venäjä on minun äidinkieli, mielelläni osallistun hakuasioihin.

 Osallistun myös suomen kielen testien kehitystyöhön ja tämä työ on tärkeää sekä vaatii kriteerien noudattamista.

 On hyvä, että Kotokaruselli-hanke antaa mahdollisuuden käyttää puhelintulkkauspalveluita. Se todella auttaa HOKSin laadinnassa ja päivityksissä, työturvallisuus- ja muissa asioissa. Tärkeintä on se, että opiskelija ymmärtää kaiken, mitä hänen on tietävä.

Haluan sanoa, että minun mielestäni, opiskelijat tarvitsevat sellaisten hankkeiden tukea ja olen iloinen, että voin olla höydyllinen työssäni.

Svetlana Vikulina

Kotokaruselli hankkeen asiantuntija

Maahanmuuttovalmentaja, S-2 opettaja

Teemme myös paljon yhteistyö Amos-hankkeen kanssa. Ja yhteistyö onnistuu aina!

 


 

Kommentit